Met zicht op de havens, de Hoofdtoren, het “Houten Hoofd” en het IJsselmeer heeft de familie Hofman met hun hotel op het Oostereiland misschien wel het leukste en mooiste uitzicht van Hoorn. Het bajeshotel zoals het Hotel Oostereiland in Hoorn wordt genoemd is bijzonder. De reden is omdat het voorheen een echte gevangenis was. U kunt dus overnachten in een echte gevangeniscel of in een luxe hotelkamer waarvan er een aantal vrij uitzicht op het IJsselmeer en voorbijvarende schepen heeft.

Gevangenis Hotel Oostereiland is een uniek hotel met bijzondere kamers en een uitzonderlijke ambiance.

De unieke locatie vormt zich doordat een gedeelte van de historische gevangenis behouden is en als hotel fungeert. De voormalige gevangenis speelt natuurlijk een grote rol in de ‘beleving’ die wij u kunnen bieden. De “celkamers” beschikken nog over de originele gevangenisdeuren en je hebt duidelijk zicht op de dikke muren en de kleine ramen van vroeger zonder dat dit beklemmend aanvoelt.

Slapen in ons gevangenishotel in Hoorn is een belevenis vandaar onze slogan: Je hoeft niet de wet te overtreden om te slapen in een gevangenis.

Onze producten

Celkamers

In de gevangeniscellen van het bajeshotel bent u ondanks de wat beperkte ruimte voorzien van het normale comfort dat u mag verwachten van een hotelkamer.

De cellen zijn voorzien van een “natte” cel met een douche, wasbak en toilet. De ruimte hiervoor is slim gevonden door de cellen in plaats van 1 op 1 te verbouwen naar 1½ cel. Oftewel, vanuit 3 oude gevangeniscellen zijn 2 moderne celkamers gecreëerd.

Luxe kamers

De luxere kamers van het hotel (zolderkamers) hebben alle luxe die u in een hotelkamer mag verwachten en een aantal hiervan hebben een uniek uitzicht op het Ijsselmeer (Kamernummers. 301 t/m 310)

Ook kunt u gebruik maken indien wenselijk van twee dubbele kamers of familiekamers welke met een tussendeur verbonden zijn.

Locatie & Museum

De unieke locatie van het gevangenishotel speelt natuurlijk een grote rol in de “beleving” die wij u kunnen bieden.

De oude luchtplaats van de gevangenis is nu ingericht als binnenplein en heeft de stempel “Cultuurplein” gekregen. Hier vinden zomers allerlei activiteiten plaats.

Aan de luchtplaats vind u de ingang van het Museum van de Twintigste Eeuw.

Cinema

Verder vindt u op het Oostereiland in hetzelfde complex ook nog Cinema Oostereiland met 3 zalen en de foyer.

Betaald parkeren 10 Euro per dag

Betaald parkeren 10 Euro per dag

Lift aanwezig

Lift aanwezig

Gratis WiFi

Gratis WiFi

Gezinsvriendelijk

Gezinsvriendelijk

Goed ontbijt

Goed ontbijt

Show more

Comfortabele bedden

Comfortabele bedden

Rookvrije kamers

Rookvrije kamers

Bar

Bar

Ontbijt: zaterdag en zondag
08:00 - 10:00
Ontbijt : maandag t/m vrijdag
07:00 - 10:00

Ontbijt in Gevangenishotel Oostereiland

Vanaf 1692 was hier de Admiraliteit van Westfriesland en het Noorderkwartier gevestigd met een eigen scheepswerf en haven, de Grashaven. In 1814 kreeg het complex een nieuwe bestemming als militaire gevangenis en daarna werd het een ‘verbeteringsgesticht’ voor bedelaars, landlopers, alcoholisten, souteneurs, enz.

Vervolgens waren de gebouwen in gebruik als gevangenis, na de Tweede Wereldoorlog onder meer voor 500 collaborateurs en kort gestrafte politieke gevangenen.De gevangenis werd ook wel ‘De Krententuin’ genoemd. De term is afkomstig uit het Bargoens (de taal van de dieven).

Het complex, dat in de loop der eeuwen vele malen is verbouwd en uitgebreid, heeft als gevangenis dienst gedaan tot 2002. In 2010-2011 is het in opdracht van de gemeente Hoorn gerestaureerd en verbouwd tot Museum van de Twintigste Eeuw, Cinema Oostereiland, Gevangenishotel Oostereiland en verder zijn er in het complex ook kantoren en appartementen gerealiseerd.